VieVinVjenne

Nieuws

Magisch Realisme

30 september 2021

Het blijft elk jaar weer wonderlijk, ook al maak ik al vele jaren wijn: de metamorfose van sap naar wijn. Dagelijks controleer ik de wijnen want het gehele proces moet optimaal verlopen. En haal je er bijv. deze fles nieuwe oogst 2021 uit. Door ervaring weet je of alles in orde is. Ben zéér tevreden. Gelukkig, want 2021 gaat de boeken in als wijnjaar waarin er veel, érg veel handwerk was ('bladmanagement'). Vooral voor een natuurwijnboertje als ik, die geen bespuitingen doet en niet machinaal werkt. Op de foto zie je de vergisting ongeveer halverwege. Met enkele procenten alcohol. Het is dus nu al een 'federweisser' of 'vin bourru'. Maar we gaan voor echte wijn dus druivensuikers die nog resten worden hierna ook nog omgezet in alcohol en koolzuur. Het zal een bijzonder mooie Solaris-wijn worden met ongeveer 11 % alcohol. In de winter volgt de natuurlijke klaring en in 2022 kan het de fles in.

Ga terug