VieVinVjenne

"Gezonde wijn", Natuurlijke Wijn . Vin Naturel

Natuurlijke wijngaard, natuurlijke middelen, zuivere druiven, gezonde en lekkere wijn

Om een puur natuur wijn van hoge kwaliteit te maken moet je de externe input (allerlei trucs, chemische middelen etc.) minimaliseren.  Niet alleen op biologische basis  maar verder gaan: Puur Natuur. In de wijngaard én in de wijnmakerij.  om er zo voor te szorgen dat je een maximale eigen karakter rraliseert in de smaak van de wijn. Je moet de druif terug kunnen proeven. En het beleid van de wijnboer.

Bij natuurlijke wijnbouw gaat het om natuurlijke processen zowel wat betreft de voeding als de bestrijding van evt. ziekten. Bestrijding van onkruiden is niet van toepassing; die zijn welkom en wij noemen ze kruiden.

Hier zie je de bodembedekking in de wijngaard in het voorjaar. Ik laat dit zo ver mogelijk groeien waarna het door de bodem wordt verwerkt.  Goed voor de humusvorming en voedingstoffen. ( ik gebruik geen kunstmest en bladbemesting)

Het is een geìntegreerd systeem dat zonne-energie, natuurlijke compost, kalk en water omzet in druiven met als uiteindelijk resultaat een wijn dat het terroir, dus de bijzondere omstandigheden van deze wijngaard, weergeeft.  Uiteraard dient de aansluitende vinificatie dient tevens maximaal natuurlijk te zijn. Dit is de noodzakelijke basis voor natuurlijke wijn.

Vraag aan Marcel: "Is het dan niet 'gewoon' biolosich of bio-dynamisch"?  

"Ofschoon onze wijn zonder problemen door een biologische keuring zal komen en direct een 'eko' of 'bio'-sticker zou krijgen, noem ik het niet biologisch omdat ik duidelijk wil maken dat ik veel verder ga.  Wat betreft de 'bio-dynamische' visie: dat heeft veel goede kanten, maar ik ben nou net weer teveel een nuchtere Twentse wijnboer om alle bio-dynamische regels toe te passen. Ik bestudeer het wel en je kunt er veel goede zaken uithalen, bijv. voor zover het logisch is en wetenschappelijk is aangetoond. Ik ga er dus heel pragmatisch mee om."