VieVinVjenne

Terug naar de basis

Biologisch, Vin Naturel, Bio-Dynamisch, Natuurlijk, Natuurwijn, Agri-culture, Eko, Naturel,
Begrijpt u het nog?

Je ziet door de eco-bomen het bio-bos niet meer...   Vin Naturel, Ecologique, Biologische , Dynamisch, Agri-culture, Eko, Natuurwijn,  ...  

Daarbij komt nog de berichtgeving van bekende consumentenprogramma's die de meest gebruikte term  'biologisch' kritisch tegen het licht houden. En terecht,  
Waar het om draait is dat je niet weet of het product  'niet-natuurlijke' chemische middelen heeft gekregen.
Simpel :Geen toevoeging door de wijnboer van kunstmest, herbiciden, fungiciden en pesticiden. Geen betekent dus 'niet' . Ook geen klein beetje.  Gelukkig zijn er veel biologische land- en tuinbouwers die wel consequent zijn en wij als consument dus weten dat er geen onnatuurlijk middel overheen is gegaan. Maar ja..wie.
  Ik zou zeggen: ga naar die boer toe en overtuig je zelf.  Of kijk naar een controlerapport op het gebruik van bepaalde middelen.
 Als je de stempel biologisch wilt, mag minder toegevoegd bij teelt en productie. Maar het is niet zo dat er dan niets wordt gebruikt.  De fabrikanen bedenken altijd wel wer een midel dat dan weer een tijd wordt toegestaan.
In onze wijngaard gebruiken we géén chemische middelen dus ook geen zwavel en koper !
 
Hieronder ziet u boerenwormkruid en daaronder kamille, eerst bij ons in de wijngaard, daarna in het water. Dit kan gebruikt worden als er schimmeldruk is, bijv. in de vochtige maanden augustus en september .
 

 


 
 
 
Hieronder ziet u dat ik knoflookthee gebruik.  Ter voorkoming, dus preventief.
 
 
 

Bij druiventeelt voor wijnen die biologisch-dynamisch gemaakt zijn gebruiken ze homeopathische preparaten en roept men de hulp vanui hogere sferen - de stand der planeten, aard-stralen, stand van de maan : eb en vloed, de kosmos, allemaal van invloed op groei-, snoei- en oogstmomenten.
     ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
     De regels voor natuurlijke wijn:
     ehh....,  niet  doen
     fout.
     geen regels.
     Wel goed nadenken en pragmatisch te werk gaan . 
     En constant respect voor moeder natuur. 
 
Dit is de basis van waaruit men bij de wijngaard VieVinVjenne te werk gaat .  Beiden opgegroeid midden in de natuur op het platteland.
Marcel is leraar geweest in het voortgezet speciaal onderwijs en het HBO.  In het speciaal onderwijs waren geen kant-en-klare methoden aanwezig en elk kind haar / zijn eigen gedrag en benadering. De laatste 12 jaar docent en projectleider op een lerarenopleiding geweest waar hij het nieuwe vak Wetenschap&Techniek ingevoerd heeft.
Kortom: veel initiëren, ontwikkelen, oplossingen bedenken, flexibel zijn, doorzetten, nog een keer doorzetten en veel geduld hebben.
  Zoals  bij een wijngaard !
In het verlengde hiervan:  Hermien en Marcel hebben samen meer dan eens projecten gerealiseerd, en iets nieuws beginnen en afmaken, door hard werken is een heel normaal onderdeel van het dagelijks leven voor hen.
 
Vind je terug in de wijn van deze wijngaard.
 
Neem een slok en verlang naar schol, zalm, biefstuk, sterke kazen, hazepeper of ander aromatisch eten. De wijngaard VieVinVjenne tekent namelijk voor stoere,  rode en smaakvolle frisse witte en rosé, waarin je de druiven nog proeft; en dan alleen de druiven zonder toegevoegde smaakjes.  Van druiven die een zuiver natuurlijke en evenwichtige omgeving hebben gehad,  waar onkruiden groeien, miljoenen nuttige insecten de wijngaard tiptop houden, waar de druiven zélf de schimmels aanpakken en anti-stoffen aanmaken zodat er geen fungicide gespoten hoeft te worden. 
 
Dit heeft zeer positieve gevolgen voor de stoffen in deze wijn:     'Wijn  als medicijn '  !
 
Het is zoals Hippocrates al zei: ' Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding'. !
Wij zijn er van overtuigd dat de inmiddels bekende stoffen als polyfenolen en resveratrol  met hun sterk anit-oxidante werking, veel meer voorkomen in deze druiven dan de druiven die veel zijn behandeld. Omdat de plant deze stoffen aanmaakt om zichzelf te verdedigen. Als ze bespoten zijn met chemische hulpmiddelen hoeven ze dat niet...
Er zitten nadelen aan: als je met  onze visie werkt, moet je zeer consequent zijn en soms is er een ras in een bepaald jaar waarvan we de druiven niet meenemen voor persing omdat we ze niet goed genoeg vinden. Ik weet dat er veel trucs zijn om de planten te behandelen met bepaalde middelen en in de productiekelder is ook nog wel wat te regelen - maar dat willen we dus niet.
Dat kost geld.
Klopt.
Maar je moet je wel aan je filosofie houden.
 
Betekent ook dat de druiven die wel de pers ingaan ( overgrote meerderheid gelukkig) hele mooie wijn oplevert.   Met goede smaak en gezonde stoffen.   Dus risico's nemen en gaan voor gezond onbespoten fruit. En bij elke slok van deze wijn weet je dat je lichaam er beter van wordt...
 
    
                                                ...Het is bijzondere wijn, anders dan andere.
                                               Zoek een vluchtweg als u het niet aan kunt.
                           Meestal echter vraagt men deze wijnboer echter om een handtekening.
                                                                  En nog een fles wijn..