VieVinVjenne

Zuivere druiven, Mooie wijn, Natuurlijke wijn

Waarom Puur Natuur en niet bijv. biologische wijn uit Nederland

Waarom Puur Natuur  en niet bijv. " biologische wijn uit Nederland ".

Biologische wijn , vin naturelle, eco, agriculture, organic, zuivere wijnen , wilde wijnnen, etc.  Populaire termen bij marketing.. Steeds vaker willen producenten dat op hun etiket. Maar....steeds vaker horen we kritische geluiden over het gebruik van de termen ' biologisch’ ‘eco’', 'bio', etc. 
Voor een deel wel terecht.
  Het is helaas ten nadele van de boeren die echt goed biologisch werken dat in de vrije markt door bepaalde producenten te vaak deze termen worden gebruikt terwijl twijfelachtig is of het wel 100% biologisch is. 
  Verder is het mij niet duidelijk waarom de overheid toestaat dat  sommige middelen nog mogen worden toegepast in de biologische teelten. Ik vind dit verwarrend voor de consument die juist denkt dat er geen chemische middelen zijn gebruikt.
 Vandaar dat ik de term ‘Puur Natuur’ gebruik. Op mijn druiven spuit ik geen chemische en synthetische middelen. Dus ook geen geen koper en geen zwavel  die dus in biologische teelt wel zijn toegestaan.. (men gebruikt het dan als bladbemesting, dan mag het wel.... Weer een trus.  Gewoon totaal verbieden.

Onze aanpak?

Regelmatig handmatig blad verwijderen zodat de wind en de zon er door kunnen. Dit is het belangrijkste en essentieel in een puur natuur wijngaard.
Dit kost erg veel tijd en inzet !  Maar gezonde planten met daarna de mooie zuivere smaakvolle wijn als eindresultaat compenseert alles ! 
 
Ook interessant:
Engelse wetenschappers (professoren Burke en Potter, Leicester, GB) hebben bewezen dat de druivenplant (en ander fruit) bijzondere stoffen aanmaakt als het niet bespoten wordt. Om zichzelf te beschermen tegen stress-factoren als ziekten, schimmels e.d.  Zo werkt de natuur.
Deze stoffen zijn sterke anti-oxidanten. Als u googelt op deze 2 namen en de term ‘salvestrol’  typt, kunt u hierover meer lezen. Zeer boeiend!

========================

Over "terroir"

De term wordt steeds vaker gebruikt. Wat is dat nu eigenlijk?

In onze wijngaard 'VieVinVjenne' een passend "terroir" : dit is de bodem, de lucht, het licht en de waterhuishouding.

> De bodem is een schone natuurlijke zandbodem waar geen kunstmest of andere chemische middelen op komen.
> De lucht is niet onder invloed van industrie in de buurt.
> De zon beschijnt de rijen aan beide zijden evenveel. De druiven hangen volop in de zon met rijen naar het zuiden gericht, niet gehinderd door schaduw.
> Drainagebuizen in de bodem ( elke 4 m. een buis !) zorgen er voor dat de wortels niet verdrinken dwz. lange tijd geen zuurstof krijgen, in periodes met veel neerslag.